понеделник, 16 септември 2013 г.

Liberté



Ето, че се появявам след дълго отсъствие. При това, не с идеята да продължа темата за пропелерите, за която напоследък ми липсва творческо вдъхновение, което именно е и причината тук да цари затишие вече година и половина. През тази година и половина се случиха доста работи, като например, че продадохме лодката, чиято обява беше първопричината за съществуването на този блог и чието име стои в заглавието му. Ето една прощална снимка на скъпата ни лодка "Оберон" от регатата, на която тя спечели 3-то място в класа си на една от гонките и 4-то в генералното класиране, на регатата "Кор Кароли" през 2012г. Пожелавам на новите собственици да си я карат със здраве и да прекарат незабравими мигове на борда й:


С това официално мисля да затворя страницата с "Oberon" и да отворя нова страница с новата си придобивка "Liberté". Ето я и нея:


В момента, в който пиша тази публикация, Liberté пътува, натоварена на камион, от Холандия за България. Лодката е с алуминиев корпус и е произведена през 1977г. от една от най-престижните яхтостроителници в света, а именно - Royal Huisman в Холандия. Моделът се казва Orion и е дизайн на небезизвестния холандски дизайнер E.G. van de Stadt. Участвала е в спечелилата си трагична слава регата Fastnet през 1979, където не е успяла да финишира, но поне не е претърпяла корабокрушение или сериозни щети, както около 80% от участвалите лодки. Ако някой не е чувал нищо за този трагичен момент в историята на спортното ветроходство, ето подробности:

http://en.wikipedia.org/wiki/1979_Fastnet_race

Ето и снимка на Liberté, която тогава се е казвала "DUMONVEH", направена в годините на нейната младост:


Със старото си име, Liberte е прекосявала няколко пъти Атлантика и веднъж е правила обиколка на Средиземно Море. Ето и линк, към актуални снимки от обявата за продажба на лодката, както и от първоначалния оглед, който й направих преди да я спазаря, а и от товаренето й на камиона за България:

http://sailingspot.blogspot.com/p/new-project.html

Очаквайте продължение.